Община Шабла домакин на работна среща за бъдещия туристически продукт „Хаманджия“

Комисия, водена от кмета на община Шабла, Мариян Жечев участва в работно заседание с румънските ни партньори по проект „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия-първа цивилизация на стара Европа““.
Участниците от двете страни обмениха информация за направеното до момента. Обсъдиха неотложните действия, които трябва да предприемат и двете страни, а именно съвместно проучване, резултатите от което ще бъдат обявени на конференция през лятото на тази година.
В програмата беше заложенa и прожекция на документален филм за Големия остров в Зеления образователен център и посещение на археологическата забележителност.
Водещ партньор по проекта е община Шабла, а неин партньор е община Черна вода, Румъния. Проектът стартира през юли 2018 година и се очаква да приключи през юли 2021 година.
Общата цел на проекта е да се подобри устойчивото използване на културното наследство – културата „Хаманджия“ в българския и румънския регион Добруджа, чрез съвместните усилия и действия по опазване на културното наследство.

Предвидени са:
– Реставрация на укрепителната стена на Големия остров;
– Изграждане на ново покритие на храма на Кибела;
– Разширяване на пешеходната алея на острова;
– Изграждане на три погледни площадки – места за почивка и наблюдение на птици и околността;
– Обособяване на билетен център и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.
You need to agree with the terms to proceed

Меню
Skip to content